Istnieją różne sposoby przygotowania chaczapuri pita, ale według tego przepisu są one najbardziej podobne do klasycznych. Tym razem proponuję użyć sera feta jako nadzienia, ale jeśli chcesz, weź dowolny ser solankowy.
Składniki
- Pita - 300 g
- bryndza - 150 g
- Ser Gouda - 150 g
- kefir - 1 szkło
- jaja kurze - 2 kawałki
- sól - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z kefirem i solą.
Odłóż arkusz chleba pita i wytnij koła z dwóch kolejnych, aby dopasować je do kształtu.
Pokrój kawałki chleba pita i przenieś do mieszanki kefiru.
Umieść cały arkusz chleba pita w formie z bokami.
Posyp startą goudą i przykryj kręgiem pita.
Ponownie posyp goudą i kawałkami sera.
Ułóż kawałki chleba pita z kefiru, a na nich ponownie ser i ser.
Wsuń krawędzie najniższego chleba pita do środka, przykryj pozostałym okręgiem i napełnij resztą mieszanki kefiru.
Piecz chaczapuri w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.