pieczenie 22.01.2022

Pizza na świeżych drożdżach

55 min
8 porcji
Pizza na świeżych drożdżach
aneduard, stock.adobe.com
0

Planujesz zrobić pyszną pizzę na obiad, ale nie masz sprawdzonego przepisu? Radzę wypróbować moją wersję-ciasto przygotowuje się na świeżych drożdżach, do nadzienia używa się szynki i dwóch rodzajów sera. Okazuje się smaczne, satysfakcjonujące i bardzo proste.

Składniki

do testu:
  • mąka - 2,5 szklanki
  • świeże drożdże - 20 g
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda (ciepły) – 150 ml
  • Olej roślinny (do smarowania) – 2 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

W ciepłej wodzie rozdrobnij drożdże, dodaj cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.

Przesiej pozostałą mąkę do szerokiej miski, dodaj ciasto, sól i proszek do pieczenia. Zagnieść plastikowe ciasto.

Przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu.

Zetrzyj oba rodzaje sera, pokrój szynkę w małe paski.

Z ciasta rozwałkuj ciasto o grubości około 1,5 centymetra. Umieść obrabiany przedmiot w natłuszczonej formie.

Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, grubo posyp serem Gouda i szynką.

Posyp równomiernie mozzarellą, oregano i mielonym pieprzem.

Piecz pizzę przez 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy