Planujesz zrobić pyszną pizzę na obiad, ale nie masz sprawdzonego przepisu? Radzę wypróbować moją wersję-ciasto przygotowuje się na świeżych drożdżach, do nadzienia używa się szynki i dwóch rodzajów sera. Okazuje się smaczne, satysfakcjonujące i bardzo proste.
Składniki
- mąka - 2,5 szklanki
- świeże drożdże - 20 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda (ciepły) – 150 ml
- Olej roślinny (do smarowania) – 2 art.
- szynka - 150 g
- Ser Gouda - 100 g
- Mozzarella - 50 g
- sos pomidorowy - 4 art.
- oregano - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
W ciepłej wodzie rozdrobnij drożdże, dodaj cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszaj i pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu.
Przesiej pozostałą mąkę do szerokiej miski, dodaj ciasto, sól i proszek do pieczenia. Zagnieść plastikowe ciasto.
Przykryj folią spożywczą i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu.
Zetrzyj oba rodzaje sera, pokrój szynkę w małe paski.
Z ciasta rozwałkuj ciasto o grubości około 1,5 centymetra. Umieść obrabiany przedmiot w natłuszczonej formie.
Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, grubo posyp serem Gouda i szynką.
Posyp równomiernie mozzarellą, oregano i mielonym pieprzem.
Piecz pizzę przez 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.