Gęsta galaretka z białej porzeczki urozmaici Twoje słodkie zimowe preparaty. Przepis jest prosty i wszechstronny, nadaje się również do robienia galaretek z czerwonej i czarnej porzeczki. Krótka obróbka cieplna pozwala zachować wszystkie zalety jagód.
Składniki
- biała porzeczka - 2 kg
- cukier - 2 kg
- woda - 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj porzeczki, ostrożnie usuń z gałązek, spłucz pod bieżącą wodą.
Umieść jagody w garnku do gotowania, wlej wodę i mieszając gotuj przez 5 minut.
Przetrzyj gotowaną masę jagodową przez drobne sito.
Stopniowo dodawaj cukier do powstałego soku porzeczkowego, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Gotuj dżem, mieszając i usuwając powstałą pianę, przez kolejne 5 minut.
Wlej wrzący dżem z galaretki porzeczkowej do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, ostudź i szczelnie zamknij. Przechowuj smakołyki w chłodnym, ciemnym miejscu.