gęsta galaretka-pięć minut białej porzeczki

1 godz. 0 min.
3 puszki
Gęsta galaretka
Anzhela, stock.adobe.com
0

Gęsta galaretka z białej porzeczki urozmaici Twoje słodkie zimowe preparaty. Przepis jest prosty i wszechstronny, nadaje się również do robienia galaretek z czerwonej i czarnej porzeczki. Krótka obróbka cieplna pozwala zachować wszystkie zalety jagód.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj porzeczki, ostrożnie usuń z gałązek, spłucz pod bieżącą wodą.

Umieść jagody w garnku do gotowania, wlej wodę i mieszając gotuj przez 5 minut.

Przetrzyj gotowaną masę jagodową przez drobne sito.

Stopniowo dodawaj cukier do powstałego soku porzeczkowego, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Gotuj dżem, mieszając i usuwając powstałą pianę, przez kolejne 5 minut.

Wlej wrzący dżem z galaretki porzeczkowej do wcześniej wysterylizowanych małych słoików, ostudź i szczelnie zamknij. Przechowuj smakołyki w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy