półfabrykaty na zimę
13.04.2023
pikantna adjika z pomidorów, papryki i jabłek na zimę
1 godz. 30 min.
4 porcje
Adjika to wspaniałe połączenie pikantności i smaku, idealne do każdego posiłku. Można go dodać do mięsa i warzyw lub użyć zamiast sosu. Tym razem proponuję przygotować pikantną adżikę z pomidorów, papryki i jabłek.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- papryka - 1 kg
- cebula - 300 g
- jabłka - 500 g
- czosnek - 1 Głowa
- ostra czerwona papryka - 200 g
- Olej roślinny - 150 ml
- sól - 30 g
- cukier - 40 g
- chmiel-suneli - 1 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
- ocet - 70 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz wszystkie warzywa, owoce, czosnek i ostrą paprykę.
Przełóż przez maszynę do mięsa i dodaj cukier, sól i masło.
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około godzinę na minimalnym ogniu.
Dodaj ocet i przyprawy i gotuj Adjikę przez kolejne 5-7 minut.
Zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy