dżem figowy z cytryną

45 min
4 porcje
Dżem figowy z cytryną
svetlana, stock.adobe.com
0

Do robienia domowego dżemu figi to tylko dar niebios. Jest słodki sam w sobie i od razu daje świetną konsystencję. Ale taki dżem może być bardzo mdły, zwłaszcza jeśli nie masz szczególnie słodyczy. Nie jest to jednak powód do rezygnacji z ulubionego deseru. Proponuję po prostu rozcieńczyć go cytryną.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oparz cytrynę wrzącą wodą, pokrój ze skórką i usuń pestki. Przełóż przez maszynę do mięsa.

Obierz figi i przepuść je również przez maszynkę do mięsa.

Dodaj cukier, zagotuj dżem i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Zwiń go w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy