Sushi już dawno przestało być egzotyczne, a teraz wielu gotuje je w domu. Jeśli jesteś również zainteresowany tym tematem, wypróbuj przepis na ciepłe bułki w domu. Bardzo ważne jest, aby po upieczeniu główne składniki w bułce zachowały świeży smak.
Składniki
- okrągły ryż (gotowane) – 250 g
- pstrąg (małosolna) – 100 g
- łosoś (małosolna) – 120 g
- awokado - 1 rzecz
- sok z cytryny - 1 art.
- nori - 2 liścia
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 160 g
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Awokado przekrój na pół, obierz i pestkę. Zmiel i skrop sokiem z cytryny.
Pokrój łososia w długie kostki, pstrąga w małe kostki.
Rozłóż bambusową matę. Umieść na nim arkusz nori i ułóż warstwę ryżu.
Połóż awokado i łososia na szerokiej krawędzi.
Zwiń ciasną rolkę, pomagając sobie bambusową matą.
Wymieszaj mąkę z wodą i ubitym jajkiem. Tempura powinna być gruba.
W osobnej misce połącz mąkę i curry.
Zwiń bułkę w suchej mieszance, zanurz w cieście i smaż na oleju na złoty kolor. Zwykle zajmuje to około 30 sekund.
Pokrój ciepłe bułki na małe kawałki, ułóż na talerzu i udekoruj pokruszonym pstrągiem.