Zwykle ta przekąska jest przygotowywana ze śledzia, ale jeśli jej nie ma, możesz użyć innej ryby. Jakoś próbowałem zrobić forshmak ze szprota i byłem zadowolony z wyniku. Oczywiście zajmowanie się małymi rybami trwało długo, ale okazało się bardzo smaczne.
Składniki
- Szprot (pikantne solenie) – 300 g
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- jabłka - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- sok z cytryny - 2 art.
- Olej roślinny - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- mielona kolendra - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść Szprot z wnętrzności i głowy. Podziel palcami na pół, wyjmij grzbiet.
Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.
Pokrój Jabłko na ćwiartki, usuń nasiona i łodygę.
Obierz jajka i spłucz.
Umieść szprot, jajka, cebulę i jabłko w misce blendera. Zmiel do uzyskania gładkości.
Dodaj sok z cytryny, olej, sól, przyprawy i dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy