Aby zadowolić rodzinę pysznym ciastem, nie trzeba szukać okazji. Wybierz wolny wieczór i przygotuj pyszny deser. Radzę wypróbować ten wspaniały przepis. Galaretkę pomarańczową można opcjonalnie zastąpić dowolną inną.
Składniki
- jaja kurze - 5 sztuk
- mąka - 120 g
- kakao - 50 g
- cukier - 1 szkło
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
- masło (do smarowania) – 10 g
- śmietana (33% tłuszczu) – 250 ml
- twaróg - 350 g
- cukier - 80 g
- esencja waniliowa - 1 kropla
- galaretka (pomarańczowe) – 1 saszetka
- woda (gotowany) – 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jajka opłucz, osusz i rozbij do miski, oddzielając białka od żółtek.
Ubij żółtka z cukrem, aż będą puszyste.
W osobnym pojemniku za pomocą czystego miksera ubij białka solą.
W małych porcjach dodaj masę żółtek do białek, mieszając łopatką w jednym kierunku.
Dodaj proszek do pieczenia, kakao, przesianą mąkę i mieszaj, aż będzie gładka.
Rozłóż formę papierem do pieczenia, posmaruj masłem i posyp mąką.
Wlej ciasto, spłaszcz i wyślij na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Zmniejsz temperaturę do 175 i kontynuuj pieczenie biszkoptu przez kolejne 20 minut. W zależności od średnicy formy może być potrzebny mniej lub więcej czasu.
Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.
Dodaj cukier, esencję waniliową i dobrze wymieszaj.
W osobnym pojemniku ubij schłodzoną śmietanę. Wystarczy 5 minut przy średniej prędkości.
Wymieszaj masę twarogową i śmietanę.
Schłodzony biszkopt posmaruj grubą warstwą twarogu. Rozłóż krem, aby uzyskać wgłębienie do nalewania galaretki. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny.
Galaretkę pomarańczową zalej gorącą wodą, wymieszaj i ostudź.
Łyżką wlej połowę galaretki do wgłębienia na torcie. Włóż deser z powrotem do lodówki na 30 do 40 minut.
Nadal stopniowo wlewaj pozostałą galaretkę. Włóż ciasto do lodówki na 3-4 godziny.