Planujesz uroczystość rodzinną? Menu na taką okazję powinno być wyjątkowe, a na deser oczywiście pyszne ciasta "Anna Pavlova". Piękna i bardzo smaczna uczta jest idealna na świąteczny stół!
Składniki
- białka jaj - 5 sztuk
- cukier puder - 90 g
- skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
- ocet - 1 łyżeczka
- truskawka (do dekoracji) – 200 g
- mięta (do dekoracji) – 3 gałązki
- orzechy włoskie (do dekoracji) – garść
- śmietana - 200 ml
- cukier puder - 2 art.
- mascarpone - 250 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
W głębokiej misce ubij schłodzone białka na ostre szczyty.
Dodaj cukier puder, skrobię kukurydzianą, ocet i kontynuuj ubijanie przez kolejne 4 minuty. Masa powinna być gęsta i błyszcząca.
Przenieś ubite białka do worka do szprycowania i ułóż małe ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem. Kształtuj tak, aby w środku każdego z nich pozostało małe wgłębienie.
Wyślij deser na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 130 stopni.
Zmniejsz temperaturę do 90 stopni i gotuj przez kolejne 40 minut. Gdy ciasteczka będą lekko kremowe, czas je wyjąć.
Schłodzoną śmietanę ubij mikserem, aż zgęstnieje.
Dodaj cukier puder, mascarpone i ubijaj przez kolejne 5 minut.
Przenieś powstałą masę do torby cukierniczej i napełnij schłodzone półfabrykaty kremem.
Na wierzch z kawałkami truskawek, posiekanymi orzechami i miętą.