Jeśli lubisz cukierki z orzechami, możesz je zrobić nawet w domu. Będą również dość kaloryczne, ale znacznie zdrowsze niż jakikolwiek sklep. To bardzo smaczny deser, a jednocześnie dobra zdrowa przekąska. Dzielę się moim ulubionym przepisem z migdałami i sezamem.
Składniki
- suszone morele - 150 g
- rodzynki - 80 g
- daktyle - 150 g
- figi - 80 g
- orzechy włoskie - 80 g
- migdały - 100 g
- Sezam - 100 g
- mielony cynamon - 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz wszystkie suszone owoce przez kilka minut, osusz i zmiel w blenderze, aż będą gładkie.
Zmiel orzechy włoskie na mąkę i wyślij tam, wszystko wymieszaj. Dodaj cynamon.
Uformuj cukierki i wciśnij ziarno migdałów do każdego z nich.
Zawiń cukierki w sezam i pozostaw do zastygnięcia w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy