Przewiewne tiramisu od lat pozostaje jednym z najpopularniejszych deserów. Można go nie tylko zamówić w restauracji, ale także z łatwością przygotować w domu. Do tego przepisu nie potrzebujesz nawet ciasteczek. Mówię wszystko szczegółowo.
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier - 60 g
- mąka - 70 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- kakao - 2 art.
- mascarpone - 250 g
- śmietana - 200 ml
- kakao - 2 art.
- mielony cynamon - 0,5 CZ. l.
- Kawa (espresso) – 1 kubek
- orzechy włoskie - 100 g
- rodzynki - garść
- masło (do smarowania) – 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wymieszaj.
Włóż ciasto do wysmarowanej formy i piecz przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Schłodzić gotowe ciasto i pokroić na małe kawałki.
Zanurz każdy kawałek biszkoptu w kawie.
Śmietanę ubij mikserem, aż zgęstnieje.
Dodaj mascarpone, kakao, mielony cynamon i wymieszaj.
Wysuszyć orzechy na patelni i zmielić w blenderze.
Napełnij szklanki na przemian kawałkami biszkoptu i śmietaną.
Posyp orzechami i dodaj rodzynki. Tiramisu należy przechowywać w lodówce przez 5 godzin przed podaniem.