Jeśli lubisz również pianki, spróbuj ugotować je w różnych smakach. Co więcej, jest to bardzo proste i nie sprawia żadnych kłopotów. Wolę suplementy z kwaskowatością, które doskonale podkreślają słodycz przysmaku. Co powiesz na pianki cytrynowe?
Składniki
- jabłka - 250 g
- cytryna - 2 kawałki
- białka jaj - 2 kawałki
- cukier - 550 g
- Skórka z cytryny - 1 łyżeczka
- woda - 140 ml
- agar-agar - 10 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka obrać, pokroić, piec w piekarniku przez 15-20 minut do miękkości i zmielić blenderem.
Gotuj puree na małym ogniu przez około 10 minut.
Umyj cytryny, zmiel blenderem i lekko wyciśnij puree.
Ubij mikserem puree ziemniaczane, skórkę, białka i 200 g cukru na puszystość.
Wymieszaj pozostały cukier i agar-agar, zalej wodą, zagotuj i zagotuj syrop.
Kontynuując ubijanie masy owocowej, wlej syrop cienkim strumieniem.
Ubij wszystko jeszcze trochę i ułóż pianki na pergaminie za pomocą strzykawki do ciasta.
Pozwól mu całkowicie stwardnieć.