Jak każdy inny sernik, czekolada wcale nie musi być upieczona. Dzisiaj podzielę się z wami sprawdzonym przepisem. Można go gotować w jednej dużej formie lub w małych porcjach-na przykład na świąteczny bufet.
Składniki
dla podstawy:
- ciasteczka (piasek) – 120 g
- mleko - 30 ml
- masło - 20 g
- mielony cynamon - 0.5 łyżeczka
- mielony imbir - 1 łyżeczka
do nadzienia:
- ser śmietankowy - 250 g
- czekolada - 200 g
- śmietana (33%) – 120 ml
- cukier puder - 100 g
- żelatyna - 1 CZ. l.
- woda - 30 ml
do glazury:
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozdrobnij ciasteczka na okruchy, wymieszaj wszystkie składniki bazy i ubij do formy.
Ubij ser śmietankowy z cukrem pudrem i rozpuść czekoladę w łaźni wodnej z odrobiną śmietany.
Delikatnie wymieszaj obie masy.
Rozpuść żelatynę w wodzie zgodnie z instrukcją i wymieszaj tam.
Ubij osobno, aż śmietana się spieni, wymieszaj i wlej wszystko na bazę.
Sernik wstaw do lodówki na godzinę.
Rozpuść czekoladę na lukier ze śmietaną, wymieszaj i polej sernikiem.
Włóż go z powrotem do lodówki na noc.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy