Delikatny kremowo-waniliowy deser-panna cotta z agarem agarowym będzie miłym dodatkiem do kolacji lub jako uczta na świątecznym stole. Używam agaru agarowego, aby panna cotta zestaliła się i uzyskała odpowiednią konsystencję.
Składniki
dla panna cotta:
- śmietana (10%) – 600 ml
- cukier waniliowy - 2 CZ. l
- agar-agar - 2 CZ. l
- cukier - 100 g
do sosu:
- jagody - 100 g
- cukier - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Do śmietany dodaj cukier, cukier waniliowy i agar-agar. Umieść na małym ogniu i gotuj ciągle mieszając. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i natychmiast odłożyć na bok.
Poczekaj, aż trochę ostygnie, wlej do foremek i wyślij do lodówki, aby zagęścić.
Przygotuj sos. Aby to zrobić, wymieszaj jagody z cukrem na patelni, podpal i wymieszaj. Jagody dadzą sok, gotuj, aż nadmiar płynu wyparuje.
Podczas serwowania polej sosem Panna Cotta lub gotowym karmelem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy