Większość przepisów sugeruje gotowanie pianek owocowych na musie jabłkowym. Ale w rzeczywistości możesz użyć dowolnych jagód i owoców. Dzisiaj jako bazę będę miał przecier śliwkowy. Jeśli chcesz rozjaśnić kolor deseru, dodaj trochę barwnika spożywczego.
Składniki
- śliwki (Dojrzałe) – 400 g
- białka jaj - 2 kawałki
- cukier - 300 g
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- agar-agar - 12 g
- woda - 160 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój śliwki na pół, obierz i zmiel w blenderze.
Wymieszaj masę owocową z wodą, cukrem i agarem agarowym, gotuj przez 5 minut.
Schłodzone białka ubij kwasem cytrynowym na stabilne szczyty.
Bez przerywania pracy miksera wlej śliwkę cienkim strumieniem. Ubijaj wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.
Włóż do worka do szprycowania, załóż specjalną dyszę i umieść pianki na papierze do pieczenia. Suszyć przez 24 godziny w temperaturze pokojowej.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy