Trudno jest pokroić deser bez zrujnowania jego piękna. Dlatego staram się gotować takie posiłki w porcjach. Tym razem proponuję przepis na tiramisu w szklankach. Zaskakująco proste i pyszne! A co najważniejsze-nic nie trzeba ciąć.
Składniki
- Ciasteczka Savoyardi - 150 g
- mascarpone - 300 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- cukier puder - 3 art.
- Kawa (espresso) – 1 filiżanka
- koniak - 1 art.
- kakao (do dekoracji) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jajka opłucz, osusz i rozbij, ostrożnie oddzielając białka od żółtek.
Ubij białka mikserem, aż osiągną ostre szczyty.
Ubij żółtka cukrem pudrem na biało.
Dodaj do żółtek mascarpone i mieszaj mikserem na najniższej prędkości.
W małych porcjach dodaj ubite białka, delikatnie mieszając po każdym razem.
Wymieszaj kawę z koniakiem.
Połam ciasteczka na małe kawałki i ułóż na dnie szklanek.
Łyżeczką polej ciasteczka kawą.
Dodaj trochę kremu, ponownie ułóż warstwę ciastek, polej kawą i dodaj śmietanę. Powtarzaj czynności, aż szklanki się napełnią.
Gotowy deser posyp kakao i wstaw na noc do lodówki.