Często robię pastylkę owocową. I to nie tylko latem, ale także zimą. Najczęściej używam do tego jabłek, gruszek, pomarańczy i śliwek. Skład zmienia się w zależności od tego, co jest sprzedawane w sklepie. I za każdym razem deser witaminowy okazuje się niesamowicie smaczny!
Składniki
- owoce (różne) – 1 kg
- cukier - do smaku
- Olej roślinny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Owoce przekrój na pół, obierz i zmiel w blenderze.
Przełóż na patelnię, dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj przez 5-7 minut od momentu wrzenia.
Wyłącz ogrzewanie i zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym.
Wlać przecier owocowy warstwą 0,5-1 cm i wygładzić. Suszyć w piekarniku w temperaturze 65 stopni przez 8 godzin. Polecam trzymać drzwi uchylone.
Oddziel gotową pastylkę od papieru, pokrój i zwiń w tuby.