Naleśniki nadziewane twarogiem i rodzynkami można nazwać Najpopularniejszymi. Szczególnie często są przygotowywane dla dzieci. Słodkie nadzienie, aromatyczna wanilia i miękkie ciasto-już na samą myśl nabrał apetytu. Opowiadam mój ulubiony przepis!
Składniki
- mąka - 200 g
- mleko (ciepły) – 400 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- Olej roślinny (bez zapachu) – 3 art.
- esencja waniliowa - 1 kropla
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz rodzynki wrzącą wodą i połóż do wyschnięcia na ręczniku.
Ubij jajka solą i cukrem.
Dodaj esencję waniliową, 1 łyżkę oleju roślinnego, połowę mleka i wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę i dobrze zagniataj masę, aż będzie gładka.
Wlej pozostałe mleko i ponownie wymieszaj. Ciasto powinno być umiarkowanie gęste i płynne.
Nasmaruj patelnię olejem i podgrzej. Wlej trochę ciasta, równomiernie rozprowadzając je ukośnymi ruchami na całej powierzchni.
Smaż naleśnik na złoty kolor z obu stron. Powtórz procedurę z resztą ciasta.
Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.
Dodaj rodzynki, cukier, śmietanę i wymieszaj.
Umieść trochę nadzienia na środku naleśnika, wsuń boki do środka i zwiń luźną bułkę. Powtórz to samo z pozostałymi naleśnikami i nadzieniem.