pieczenie 22.01.2022

naleśniki z twarogiem i rodzynkami

40 min
5 porcji
Naleśniki z twarogiem i rodzynkami
Nelea Reazanteva, stock.adobe.com
0

Naleśniki nadziewane twarogiem i rodzynkami można nazwać Najpopularniejszymi. Szczególnie często są przygotowywane dla dzieci. Słodkie nadzienie, aromatyczna wanilia i miękkie ciasto-już na samą myśl nabrał apetytu. Opowiadam mój ulubiony przepis!

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz rodzynki wrzącą wodą i połóż do wyschnięcia na ręczniku.

Ubij jajka solą i cukrem.

Dodaj esencję waniliową, 1 łyżkę oleju roślinnego, połowę mleka i wymieszaj.

Dodaj przesianą mąkę i dobrze zagniataj masę, aż będzie gładka.

Wlej pozostałe mleko i ponownie wymieszaj. Ciasto powinno być umiarkowanie gęste i płynne.

Nasmaruj patelnię olejem i podgrzej. Wlej trochę ciasta, równomiernie rozprowadzając je ukośnymi ruchami na całej powierzchni.

Smaż naleśnik na złoty kolor z obu stron. Powtórz procedurę z resztą ciasta.

Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.

Dodaj rodzynki, cukier, śmietanę i wymieszaj.

Umieść trochę nadzienia na środku naleśnika, wsuń boki do środka i zwiń luźną bułkę. Powtórz to samo z pozostałymi naleśnikami i nadzieniem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy