desery 22.01.2022

Ciasto & 171; Mrowisko & 187;

1 godz. 30 min.
8 porcji
Ciasto
alisa_rut, stock.adobe.com
0

Każdy, kto pamięta radzieckie uczty, wie, jak popularne było ciasto "mrowisko". Zróbmy dziś trochę stagnacji i przygotujmy ten wspaniały deser. Zjeżdżalnię można ułożyć jednym lub kilkoma szczytami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

W głębokiej misce wymieszaj mąkę, jajko, proszek do pieczenia, mielony cynamon, mleko i połowę stopionego masła.

Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na pół godziny.

Zetrzyj zimne ciasto na grubej tarce i połóż cienką warstwę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia delikatnie raz wymieszaj ciasto.

Schłodzić upieczone ciasto i połamać rękami na małe kawałki.

Mak opłucz, zalej wrzącą wodą przez 10 minut. Odłóż na sito i pozostaw do odsączenia na 3-5 minut.

Wysuszyć orzechy przez kilka minut na patelni i zmielić w blenderze.

Ubij pozostałe zmiękczone masło i gotowane mleko skondensowane mikserem.

Dodaj orzechy, kawałki upieczonego ciasta i wymieszaj.

Połóż powstałą masę na szerokim naczyniu, nadając chaotyczny kształt mrowiska.

W kąpieli wodnej rozpuść osobno białą i gorzką czekoladę.

Ciasto polać gorzką i białą czekoladą, posypać makiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy