Każdy, kto pamięta radzieckie uczty, wie, jak popularne było ciasto "mrowisko". Zróbmy dziś trochę stagnacji i przygotujmy ten wspaniały deser. Zjeżdżalnię można ułożyć jednym lub kilkoma szczytami.
Składniki
- mąka - 200 g
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- mleko - 150 ml
- masło - 300 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- gotowane mleko skondensowane - 500 ml
- orzechy włoskie - 300 g
- Mak - 1 art.
- biała czekolada - 50 g
- gorzka czekolada - 50 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
W głębokiej misce wymieszaj mąkę, jajko, proszek do pieczenia, mielony cynamon, mleko i połowę stopionego masła.
Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na pół godziny.
Zetrzyj zimne ciasto na grubej tarce i połóż cienką warstwę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia delikatnie raz wymieszaj ciasto.
Schłodzić upieczone ciasto i połamać rękami na małe kawałki.
Mak opłucz, zalej wrzącą wodą przez 10 minut. Odłóż na sito i pozostaw do odsączenia na 3-5 minut.
Wysuszyć orzechy przez kilka minut na patelni i zmielić w blenderze.
Ubij pozostałe zmiękczone masło i gotowane mleko skondensowane mikserem.
Dodaj orzechy, kawałki upieczonego ciasta i wymieszaj.
Połóż powstałą masę na szerokim naczyniu, nadając chaotyczny kształt mrowiska.
W kąpieli wodnej rozpuść osobno białą i gorzką czekoladę.
Ciasto polać gorzką i białą czekoladą, posypać makiem.