To ciasto dosłownie rozpływa się w ustach! Zwiewny biszkopt, aromatyczny krem i dużo płatków kokosowych-co może smakować lepiej? Ugryź jeden kęs, a mentalnie przeniesiesz się wysoko w chmury. Dodatkowo ciasto można ozdobić cukierkami Raffaello.
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier - 120 g
- mąka - 120 g
- wiórki kokosowe - 3 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- esencja waniliowa - 2 krople
- masło - 10 g
- masło - 300 g
- mleko skondensowane - 200 ml
- biała czekolada - 150 g
- Migdał - garść
- wiórki kokosowe - 50 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste.
Dodaj mąkę, płatki kokosowe, proszek do pieczenia, esencję waniliową i wymieszaj.
Rozłóż formę papierem do pieczenia, posmaruj masłem i wlej ciasto.
Piec biszkopt przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Schłodzić gotowy biszkopt i pokroić w poprzek na trzy identyczne ciasta.
Wysusz migdały na patelni i zmiel w blenderze.
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej.
Dodaj mleko skondensowane, posiekane migdały, stopione masło i wymieszaj.
Złóż ciasto, obficie smarując ciasta kremem.
Posmaruj gotowe ciasto ze wszystkich stron resztą śmietany i posyp wiórkami kokosowymi.