dania główne 26.01.2022

filet z kurczaka w cieście białkowym

15 min
2 porcje
Filet z kurczaka w cieście białkowym
0

Gotowanie piersi z kurczaka, aby mięso było soczyste i delikatne, jest dość trudne. Ciasto pomaga chronić mięso przed wysychaniem, najważniejsze jest to, że kawałki kurczaka nie są zbyt duże. Możesz podawać to danie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

  • filet z kurczaka - 2 kawałki
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • przyprawy i przyprawy (dla kurczaka) – 1 art.
  • skrobia - 2 art.
  • sól - do smaku
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • Olej roślinny (do smażenia) – według potrzeb

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój filet z piersi kurczaka w cienkie plasterki na włóknach.

Filet z kurczaka w cieście białkowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Przenieś puste miejsca do dużej miski.

Filet z kurczaka w cieście białkowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Podziel jajka na białka i żółtka. Dodaj sól, pieprz, przyprawy i 3 żółtka do mięsa, dobrze wymieszaj. Pozostaw do marynowania na 15-20 minut.

Filet z kurczaka w cieście białkowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Tuż przed smażeniem dodaj skrobię i ponownie wymieszaj.

Filet z kurczaka w cieście białkowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

3 białka ubij mikserem do stabilnych szczytów.

Filet z kurczaka w cieście białkowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zanurz każdy kawałek mięsa w ubitym białku i umieść na gorącej patelni z rozgrzanym olejem.

Filet z kurczaka w cieście białkowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, aż pojawi się złoty kolor.

Filet z kurczaka w cieście białkowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Julia Zubkowa
przepis dodał (a):
Julia Zubkowa
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy