dania główne 22.01.2022

kasza manna na wodzie

15 min
4 porcje
Kasza manna na wodzie
0

Nadal nie wiesz, jak gotować kaszę mannę? Czas pilnie to naprawić! Proponuję zacząć od bardzo prostego przepisu na semolinę na wodzie. Jeśli to możliwe, używaj naczyń ceramicznych lub szklanych.

Składniki

  • Manka - 120 g
  • woda - 500 ml
  • masło - 30 g
  • cukier - 1 art.
  • sól - do smaku
  • truskawka (do zgłoszenia) – 4 jagody
  • bazylia (do zgłoszenia) – 2 gałązki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę, dodaj sól i cukier.

Kasza manna na wodzie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Wlej kaszę mannę cienkim strumieniem, ciągle mieszając łyżką zgodnie z ruchem wskazówek zegara.

Kasza manna na wodzie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Gotuj owsiankę przez 3 minuty, intensywnie mieszając w jednym kierunku.

Kasza manna na wodzie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wyłącz, dodaj masło i wymieszaj.

Kasza manna na wodzie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Owinąć patelnię ciepłym ręcznikiem przez 20 minut. Podczas serwowania dodaj bazylię i posiekane truskawki do talerza z gotową owsianką.

Kasza manna na wodzie: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy