dania główne 26.01.2022

makaron z pieczonymi pomidorami i fetą

40 min
4 porcje
Makaron z pieczonymi pomidorami i fetą
0

Pomidory i feta pieczone w piekarniku tworzą wspaniały sos do makaronu. Podczas gotowania nie dodawaj soli, ponieważ feta da sosowi tyle soli, ile potrzeba. Ciesz się pysznym makaronem w sosie pomidorowo-serowym.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

W naczyniu do pieczenia umieść pomidory koktajlowe, obrany i zmiażdżony nożem czosnek, ser feta. Zalej wszystko olejem roślinnym, posyp pikantnymi ziołami. Włóż formę do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut.

Makaron z pieczonymi pomidorami i fetą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Gotuj makaron do miękkości. Kiedy spuszczasz wodę, wlej pół szklanki sosu.

Makaron z pieczonymi pomidorami i fetą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Po upływie czasu wyjmij formę z piekarnika, usuń czosnek.

Makaron z pieczonymi pomidorami i fetą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Widelcem zetrzyj pomidory i fetę.

Makaron z pieczonymi pomidorami i fetą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Dodaj makaron i wodę, w której został ugotowany do powstałego sosu, wszystko dobrze wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki i od razu podawaj.

Makaron z pieczonymi pomidorami i fetą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Julia Zubkova

Julia Zubkowa
przepis dodał (a):
Julia Zubkowa
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy