Istnieje kilka sekretów, które sprawiają, że omlet jest piękny. Produkty powinny być ciepłe, na patelni należy nasmarować nie tylko dno, ale także boki. Uzbrojony w tę wiedzę, przygotuj puszysty omlet z mąką.
Składniki
- jaja kurze - 6 sztuk
- mleko (ciepły) – 120 ml
- mąka - 1 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jajka, osusz i rozbij do miski.
Dodaj sól, mielony pieprz, ciepłe mleko i mąkę. Wstrząśnij masą widelcem, aż będzie gładka.
Posmaruj patelnię masłem i dobrze podgrzej.
Wlej przygotowaną mieszaninę i gotuj przez 1 minutę na średnim ogniu.
Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i kontynuuj pieczenie przez kolejne 10-15 minut, aż będzie miękki.
Wyłącz ogrzewanie i pozostaw omlet pod przykryciem na 5 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy