Sezon na młode ziemniaki? Pamiętaj, aby ugotować go w rustykalny sposób. Przepis jest prosty, danie okazuje się smaczne i satysfakcjonujące. Ponadto nie musisz zadzierać ze skórką. Ziemniaki są w nich pieczone. Spróbuj, a ten przepis stanie się Twoim ulubionym.
Składniki
- młode ziemniaki - 1 kg
- tymianek - pół pączka
- czosnek - półgłówki
- sól morska (duży) – do smaku
- oliwa z oliwek - 30 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz młode ziemniaki, dokładnie osusz i włóż do miski.
Dodaj olej, sól i wymieszaj. Pozostaw ziemniaki na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Podziel czosnek na ząbki, ale nie obieraj.
Wyłóż blachę do pieczenia folią i ułóż ziemniaki.
Rozłóż ząbki czosnku równomiernie i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Czas może się różnić w zależności od wielkości ziemniaków.
Wyłącz piekarnik, rozłóż gałązki tymianku na ziemniakach i pozostaw wszystko razem na 10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy