dania główne 22.01.2022

filet z kurczaka w śmietanie z groszkiem i kukurydzą

35 min
4 porcje
Filet z kurczaka w śmietanie z groszkiem i kukurydzą
0

Filet z kurczaka gotowany w śmietanie z groszkiem i kukurydzą jest delikatny i miękki. Lepiej wybrać śmietanę o średniej lub niskiej zawartości tłuszczu, aby danie nie było zbyt wysokokaloryczne. Groszek i kukurydza są najłatwiejsze w użyciu mrożone.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Filet z kurczaka umyć i osuszyć z nadmiaru wody. Pokrój na małe kawałki,po drodze odcinając nadmiar.

Filet z kurczaka w śmietanie z groszkiem i kukurydzą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Na patelni rozgrzej olej i ułóż kawałki kurczaka. Możesz natychmiast dodać sól i przyprawy. Wymieszaj kurczaka i smaż na średnim ogniu przez 6-7 minut, od czasu do czasu mieszając.

Filet z kurczaka w śmietanie z groszkiem i kukurydzą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj zmarznięty groszek i kukurydzę. Wymieszaj i odczekaj kolejne 3 minuty.

Filet z kurczaka w śmietanie z groszkiem i kukurydzą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wlej śmietanę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Jeśli płyn się zagotuje, możesz dodać trochę śmietany lub wody (bulionu).

Filet z kurczaka w śmietanie z groszkiem i kukurydzą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Podawaj gotowe mięso z kurczaka na ciepło lub na ciepło, ze świeżymi aromatycznymi ziołami.

Filet z kurczaka w śmietanie z groszkiem i kukurydzą: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy