Filet z kurczaka gotowany w śmietanie z groszkiem i kukurydzą jest delikatny i miękki. Lepiej wybrać śmietanę o średniej lub niskiej zawartości tłuszczu, aby danie nie było zbyt wysokokaloryczne. Groszek i kukurydza są najłatwiejsze w użyciu mrożone.
Składniki
- filet z kurczaka - 400 g
- kukurydza - 100 g
- zielony groszek - 100 g
- śmietana (15%) – 150 ml
- Olej roślinny (do smażenia) – 1 art.
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka umyć i osuszyć z nadmiaru wody. Pokrój na małe kawałki,po drodze odcinając nadmiar.
Na patelni rozgrzej olej i ułóż kawałki kurczaka. Możesz natychmiast dodać sól i przyprawy. Wymieszaj kurczaka i smaż na średnim ogniu przez 6-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj zmarznięty groszek i kukurydzę. Wymieszaj i odczekaj kolejne 3 minuty.
Wlej śmietanę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut. Jeśli płyn się zagotuje, możesz dodać trochę śmietany lub wody (bulionu).
Podawaj gotowe mięso z kurczaka na ciepło lub na ciepło, ze świeżymi aromatycznymi ziołami.