Planowana jest świąteczna uczta? Czas wypróbować nowy przepis. Radzę przygotować świeżą sałatkę z krewetkami, jajkami i pomidorami. Krewetki można stosować schłodzone lub mrożone. Najważniejsze, że są już ugotowane.
Składniki
- krewetki (obrane) – 250 g
- pomidory (średnie) – 3 kawałki
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- sałata lodowa - 1 pęczek
- Sezam - 2 art.
- sok z cytryny - 1 art.
- masło - 20 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić krewetki w temperaturze pokojowej.
Roztop masło na patelni, dodaj krewetki i smaż przez 2 minuty.
Odwróć na drugą stronę, sól, pieprz, skrop sokiem z cytryny i gotuj przez kolejne 2 minuty.
Opłucz liście sałaty, strząśnij z wody i rozerwij ręce na małe kawałki.
Obierz jajka i pokrój wzdłuż na małe plasterki.
Pokrój pomidory na długie kawałki.
Nasiona sezamu suszyć przez kilka minut na patelni.
W szerokiej misce połącz liście sałaty, pomidory, krewetki, sezam, sól i mielony pieprz.
Dodaj oliwę z oliwek i delikatnie wymieszaj specjalnymi szczypcami.
Połóż sałatkę na talerzu, równomiernie ułóż kawałki jajek na wierzchu.