Wielu nie podejmuje się gotowania galaretki, ponieważ uważają, że proces jest zbyt skomplikowany. Ale w rzeczywistości wszystko jest zaskakująco proste! Proponuję sprawdzić swoją siłę, przygotowując pyszne galaretowate mięso z golonką wieprzową i kurczakiem!
Składniki
- golonka wieprzowa - 1,5 kg
- kurczak (Strona główna) – 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- marchew (duży) – 1 rzecz
- czosnek - 6 ząbki
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- liść laurowy - 3 kawałki
- Goździk - 2 Bud
- woda (oczyszczona) – 7,5 l
- sól (ze zjeżdżalnią) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój golonkę i kurczaka na duże kawałki, opłucz pod bieżącą wodą i włóż do głębokiego rondla.
Zagotuj na małym ogniu, gotuj przez 10 minut i zmień wodę.
Dodaj goździki, liście laurowe, mieszankę papryki, łuskaną cebulę, obraną i pokrojoną na pół marchewkę. Gotuj przez 3,5 godziny na bardzo małym ogniu.
Złap cebulę, liść laurowy, marchewkę i wyrzuć. Dodaj sól, zmiażdżone ząbki czosnku i gotuj jeszcze 1 godzinę.
Wyjmij mięso z bulionu, ostudź i drobno posiekaj. Nie można użyć tłustych kawałków, a resztę ułożyć na talerzach.
Dwukrotnie przecedź bulion przez gazę i wlej mięso do kokilek.
Przenieś talerze ze schłodzonym galaretką do lodówki na 10 godzin.