przekąski 22.01.2022

galaretka z golonki wieprzowej i kurczaka

5 godz. 0 min.
8 porcji
Galaretka z golonki wieprzowej i kurczaka
minadezhda, stock.adobe.com
0

Wielu nie podejmuje się gotowania galaretki, ponieważ uważają, że proces jest zbyt skomplikowany. Ale w rzeczywistości wszystko jest zaskakująco proste! Proponuję sprawdzić swoją siłę, przygotowując pyszne galaretowate mięso z golonką wieprzową i kurczakiem!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój golonkę i kurczaka na duże kawałki, opłucz pod bieżącą wodą i włóż do głębokiego rondla.

Zagotuj na małym ogniu, gotuj przez 10 minut i zmień wodę.

Dodaj goździki, liście laurowe, mieszankę papryki, łuskaną cebulę, obraną i pokrojoną na pół marchewkę. Gotuj przez 3,5 godziny na bardzo małym ogniu.

Złap cebulę, liść laurowy, marchewkę i wyrzuć. Dodaj sól, zmiażdżone ząbki czosnku i gotuj jeszcze 1 godzinę.

Wyjmij mięso z bulionu, ostudź i drobno posiekaj. Nie można użyć tłustych kawałków, a resztę ułożyć na talerzach.

Dwukrotnie przecedź bulion przez gazę i wlej mięso do kokilek.

Przenieś talerze ze schłodzonym galaretką do lodówki na 10 godzin.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy