Wśród wszystkich deserów pianki są szczególnie popularne. Delikatny i przewiewny, wygląda jak mała chmura. Nie wszyscy wiedzą, że można go łatwo przygotować w domu. I to jest zaskakująco proste. Dzielę się przepisem na pianki jabłkowe z agarem agarowym!
Składniki
- mus jabłkowy - 250 g
- białka jaj - 40 g
- agar-agar - 8 g
- cukier - 600 g
- woda - 140 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Na głębokiej patelni wymieszaj agar-agar z wodą.
Na małym ogniu doprowadzić masę do wrzenia. Powinieneś uzyskać gęstą żelową konsystencję.
Dodaj cukier cienkim strumieniem i gotuj przez 5 minut, ciągle mieszając.
Oddzielnie wymieszaj białka i mus jabłkowy, ubij wszystko mikserem, aż będzie gęste.
Kontynuując pracę miksera, delikatnie wprowadź syrop agarowo-agarowy. Ubijaj na wysokich obrotach przez kolejne 4 minuty.
Przenieś masę do worka do szprycowania i umieść na pergaminie.
Suszyć pianki przez 6-8 godzin w temperaturze pokojowej. Ostrożnie zdejmij i sklej połówki razem.