desery 10.11.2022

włoska Panna Cotta

30 min
5 porcji
Włoska Panna Cotta
mpessaris, stock.adobe.com
0

Panna Cotta to oryginalny deser pochodzący z Włoch. Najdelikatniejsze połączenie śmietany, cukru i wanilii przypadnie do gustu miłośnikom słodyczy. Prosty i łatwy w przygotowaniu przysmak wygląda elegancko i zajmuje godne miejsce na świątecznym stole.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Namocz żelatynę w zimnej wodzie, aby puchnąć.

Połącz śmietanę, cukier i cukier waniliowy, zagotuj. Zdejmij z ognia i natychmiast dodaj do żelatyny. Dobrze wymieszaj.

Odcedź powstałą masę przez sito i ostudź do temperatury pokojowej.

Wlej masę do foremek lub małych kubków i wyślij do lodówki, aby zestaliła się na 4-5 godzin.

Gotową Panna Cotta można podawać ozdobioną miętą, owocami lub słodkim sosem z ulubionych jagód - zarówno w porcjach przezroczystych kubków, jak i po wyjęciu z foremek na talerz.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy