Panna Cotta to oryginalny deser pochodzący z Włoch. Najdelikatniejsze połączenie śmietany, cukru i wanilii przypadnie do gustu miłośnikom słodyczy. Prosty i łatwy w przygotowaniu przysmak wygląda elegancko i zajmuje godne miejsce na świątecznym stole.
Składniki
- śmietana (20-30%) – 500 ml
- cukier - 50 g
- żelatyna - 8 g
- cukier waniliowy - 1 PAK.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz żelatynę w zimnej wodzie, aby puchnąć.
Połącz śmietanę, cukier i cukier waniliowy, zagotuj. Zdejmij z ognia i natychmiast dodaj do żelatyny. Dobrze wymieszaj.
Odcedź powstałą masę przez sito i ostudź do temperatury pokojowej.
Wlej masę do foremek lub małych kubków i wyślij do lodówki, aby zestaliła się na 4-5 godzin.
Gotową Panna Cotta można podawać ozdobioną miętą, owocami lub słodkim sosem z ulubionych jagód - zarówno w porcjach przezroczystych kubków, jak i po wyjęciu z foremek na talerz.