
W tym roku zdecydowałeś się gotować z brzoskwiniami tylko jeden rodzaj konserwacji? Niech to będzie bursztynowy dżem w plasterkach. Nie gotuj go długo. Wystarczą dwa zestawy po pięć minut. Zamiast soku z cytryny możesz użyć odrobiny kwasu cytrynowego.
Składniki
- brzoskwinie - 4 kg
- cukier - 3 kg
- cytryna - pół
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz brzoskwinie, pokrój na pół, obierz i pokrój w kliny.
Złóż brzoskwinie do głębokiego rondla, przykryj cukrem i pozostaw na 1,5-2 godziny.
Postaw garnek brzoskwiń na małym ogniu, wlej wodę i zagotuj.
Gotuj przez 5 minut, zdejmij z ognia i odłóż na bok na 1 godzinę.
Ponownie zagotuj dżem, wlej sok z cytryny i gotuj przez kolejne 5 minut.
Napełnij sterylizowane słoiki gorącym dżemem, zwiń i zawiń ciepłym ręcznikiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy