Bursztynowy dżem brzoskwiniowy w plasterkach

20 min
16 porcji
Bursztynowy dżem brzoskwiniowy w plasterkach
Victoria Kondysenko, stock.adobe.com
0

W tym roku zdecydowałeś się gotować z brzoskwiniami tylko jeden rodzaj konserwacji? Niech to będzie bursztynowy dżem w plasterkach. Nie gotuj go długo. Wystarczą dwa zestawy po pięć minut. Zamiast soku z cytryny możesz użyć odrobiny kwasu cytrynowego.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz brzoskwinie, pokrój na pół, obierz i pokrój w kliny.

Złóż brzoskwinie do głębokiego rondla, przykryj cukrem i pozostaw na 1,5-2 godziny.

Postaw garnek brzoskwiń na małym ogniu, wlej wodę i zagotuj.

Gotuj przez 5 minut, zdejmij z ognia i odłóż na bok na 1 godzinę.

Ponownie zagotuj dżem, wlej sok z cytryny i gotuj przez kolejne 5 minut.

Napełnij sterylizowane słoiki gorącym dżemem, zwiń i zawiń ciepłym ręcznikiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy