marynowana papryka bez sterylizacji na zimę
Marynowana papryka jest ciekawym przygotowaniem do urozmaicenia menu zimą i dobrym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek. Wybierz słodką, soczystą, mięsistą paprykę w różnych kolorach, aby przedmiot był nie tylko smaczny, ale także piękny.
Składniki
- papryka - 7 szt.
- Olej roślinny (rafinowany) – 200 ml
- ocet (9%) – 50 ml
- cukier - 100 g
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz paprykę, obierz nasiona i łodygi, pokrój w plastry.
Na patelni połącz olej roślinny, ocet, sól i cukier, wymieszaj i zagotuj marynatę.
We wrzącej marynacie umieść plastry pieprzu, delikatnie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 7-10 minut.
Włóż gorącą paprykę do wcześniej wysterylizowanych słoików i zalej pozostałą wrzącą marynatą do góry. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną marynowaną paprykę przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.