marynowana papryka bez sterylizacji na zimę

30 min
2 puszki po 0,5 l
Marynowana papryka bez sterylizacji na zimę
photosimysia, stock.adobe.com
0

Marynowana papryka jest ciekawym przygotowaniem do urozmaicenia menu zimą i dobrym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek. Wybierz słodką, soczystą, mięsistą paprykę w różnych kolorach, aby przedmiot był nie tylko smaczny, ale także piękny.

Składniki

  • papryka - 7 szt.
  • Olej roślinny (rafinowany) – 200 ml
  • ocet (9%) – 50 ml
  • cukier - 100 g
  • sól - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz paprykę, obierz nasiona i łodygi, pokrój w plastry.

Na patelni połącz olej roślinny, ocet, sól i cukier, wymieszaj i zagotuj marynatę.

We wrzącej marynacie umieść plastry pieprzu, delikatnie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 7-10 minut.

Włóż gorącą paprykę do wcześniej wysterylizowanych słoików i zalej pozostałą wrzącą marynatą do góry. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami, owinąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną marynowaną paprykę przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy