Obfite i zdrowe lecho z fasolą i pomidorami to świetny sposób na zachowanie smaku lata i cieszenie się nim o każdej porze roku. To danie można przechowywać przez kilka miesięcy, co pozwoli Ci cieszyć się nim nawet w najzimniejszy zimowy dzień.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- papryka - 500 g
- fasola - 250 g
- czosnek - 20 g
- Olej roślinny - 50 ml
- ocet - 1 art.
- suszone chili - 1 łyżeczka
- cukier - 30 g
- sól - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz fasolę wcześniej przez noc i gotuj do miękkości.
Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa i posiekaj paprykę.
Zagotuj pomidora i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.
Dodaj posiekaną paprykę i wszystkie składniki oprócz octu.
Gotuj lecho przez kolejne 10-15 minut, wlej ocet i po kolejnych 3 minutach zwiń lecho w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy