Jedną z moich ulubionych sałatek na zimę jest ta opcja z cukinią i papryką. Tak proste i nic zbędnego,ale wynik jest wart całego wysiłku. Gorąco polecam zaopatrzyć się w tę przekąskę w szczycie sezonu cukinii i cukinii.
Składniki
- cukinia - 1.5 kg
- papryka - 1 kg
- cebula - 700 g
- ocet - 80 ml
- Olej roślinny - 150 ml
- cukier - 80 g
- sól - 40 g
- pasta pomidorowa - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wszystkie warzywa losowo.
Wlej olej, ocet, koncentrat pomidorowy, sok uwolniony z warzyw na patelnię i dodaj sól i cukier.
Wyślij tam pieprz, zagotuj wszystko i zdejmij z ognia.
Schłodzić do temperatury pokojowej, dodać cukinię z cebulą i wymieszać.
Ułóż warzywa w słoikach, zalej pozostałą marynatą i włóż słoiki do garnka z wodą.
Sterylizuj obrabiany przedmiot przez około 15 minut na średnim ogniu, zwiń i pozostaw do ostygnięcia pokrywką do dołu pod kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy