Dżem jabłkowy będzie lśnił nowymi smakami, jeśli zostanie ugotowany w tandemie ze śliwkami. Gęsty, pachnący, piękny bogaty kolor przysmak można podawać z herbatą lub stosować jako nadzienie do ciast i ciast. Polecam gotować, przyda się zimą!
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki opłucz, podziel na połówki i usuń pestki.
Umieść połówki drenażu w misce do gotowania, dodaj wodę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
Przetrzyj gorącą masę śliwkową przez sito.
Jabłka obrać ze skórki i rdzeni, pokroić na kawałki.
W osobnej misce na małym ogniu gotuj jabłka do miękkości.
Masę jabłkową przetrzyj również przez sito.
Połącz śliwkę i mus jabłkowy, dobrze wymieszaj i mieszając gotuj, aż zgęstnieje.
Dodaj cukier, wymieszaj, ponownie zagotuj i gotuj, od czasu do czasu mieszając, do pożądanej konsystencji. Sprawdź gotowość, upuszczając trochę dżemu na schłodzony szklany spodek: jeśli kropla się nie rozprowadza i dobrze utrzymuje kształt, smakołyk jest gotowy. Gotuj dżem nie dłużej niż 45 minut.
Wlej wrzący dżem do sterylnych słoików i bez zamykania pokrywek pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na powierzchni przysmaku powinna powstać gęsta skorupa. Teraz dżem jest hermetycznie zamknięty i wysłany do przechowywania w chłodnym miejscu.