dżem z jabłek i śliwek

1 godz. 0 min.
3 puszki po 0,5 l
Dżem z jabłek i śliwek
OneBit, stock.adobe.com
0

Dżem jabłkowy będzie lśnił nowymi smakami, jeśli zostanie ugotowany w tandemie ze śliwkami. Gęsty, pachnący, piękny bogaty kolor przysmak można podawać z herbatą lub stosować jako nadzienie do ciast i ciast. Polecam gotować, przyda się zimą!

Składniki

  • jabłka (Waga netto) – 1 kg
  • śliwki (Waga netto) – 1 kg
  • cukier - 1,2 kg
  • woda - 1 szkło

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki opłucz, podziel na połówki i usuń pestki.

Umieść połówki drenażu w misce do gotowania, dodaj wodę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.

Przetrzyj gorącą masę śliwkową przez sito.

Jabłka obrać ze skórki i rdzeni, pokroić na kawałki.

W osobnej misce na małym ogniu gotuj jabłka do miękkości.

Masę jabłkową przetrzyj również przez sito.

Połącz śliwkę i mus jabłkowy, dobrze wymieszaj i mieszając gotuj, aż zgęstnieje.

Dodaj cukier, wymieszaj, ponownie zagotuj i gotuj, od czasu do czasu mieszając, do pożądanej konsystencji. Sprawdź gotowość, upuszczając trochę dżemu na schłodzony szklany spodek: jeśli kropla się nie rozprowadza i dobrze utrzymuje kształt, smakołyk jest gotowy. Gotuj dżem nie dłużej niż 45 minut.

Wlej wrzący dżem do sterylnych słoików i bez zamykania pokrywek pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na powierzchni przysmaku powinna powstać gęsta skorupa. Teraz dżem jest hermetycznie zamknięty i wysłany do przechowywania w chłodnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy