półfabrykaty na zimę
12.04.2023
SOS barszczowy z burakami i koncentratem pomidorowym na zimę
2 godz. 0 min.
10 porcji
Czy wiesz, że Twój ulubiony sos barszczowy można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać przez całą zimę? Dressing do tego przepisu wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także bogatym czerwonym kolorem dzięki burakom i koncentratowi pomidorowemu. Jest łatwy do przygotowania, a następnie używany zgodnie z przeznaczeniem.
Składniki
- Burak - 1.5 kg
- papryka - 1 kg
- marchew - 1 kg
- cebula - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- pasta pomidorowa - 400 ml
- Olej roślinny - 500 ml
- ocet - 10 art.
- cukier - 10 art.
- czosnek - 100 g
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj marchewki i buraki. Drobno posiekaj cebulę i paprykę.
Dodaj pomidora i olej, zagotuj warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut pod przykryciem.
Dodaj posiekany czosnek, ostrą paprykę, cukier, ocet i sól. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.
Zwiń opatrunek w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy