cały dżem ze świeżych fig

1 godz. 0 min.
6 porcji
Cały dżem ze świeżych fig
eyewave, stock.adobe.com
0

Bardzo nietypowym preparatem, który z pewnością może zaskoczyć bliskich, jest cały dżem ze świeżych fig. Jego technologia gotowania prawie nie różni się od klasycznej, ale nadal istnieją niuanse, o których dowiesz się dalej w przepisie.

Składniki

  • cukier - 2.5 kg
  • figi - 4 kg
  • sok z cytryny - 1 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz figi, przykryj cukrem i pozostaw na kilka godzin lub na noc.

Doprowadź obrabiany przedmiot do wrzenia, gotuj przez 5 minut, wlej sok z cytryny i zdejmij z ognia.

Niech dżem całkowicie ostygnie, ponownie zagotuj i gotuj przez 5 minut.

Powtórz poprzedni krok jeszcze raz i zwiń gorący dżem w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy