dżem z wiśni bez pestek

40 min
5 porcji
Dżem z czereśni bez pestek
alicja neumiler, stock.adobe.com
0

Zimą, kiedy zamieć rozgrywa się za oknem, nadszedł czas na przepyszny dżem z czereśni. Warto się tym zająć z wyprzedzeniem i zaopatrzyć kilka słoików smakołyków w sezonie przygotowawczym. Zrób to lepiej bez pestek. Jest to wygodniejsze i bardziej przydatne.

Składniki

  • czereśnia - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj czereśnie i obierz je.

Umieść jagody w głębokim rondlu z grubym dnem, przykryj cukrem i odłóż na bok na 2-3 godziny.

Na małym ogniu zagotuj, gotuj przez 10 minut i ostudź w temperaturze pokojowej. Powtórz procedurę jeszcze raz.

Po raz trzeci zagotuj dżem, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez te same 10 minut. Rozłóż w wysterylizowanych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy