Zimą, kiedy zamieć rozgrywa się za oknem, nadszedł czas na przepyszny dżem z czereśni. Warto się tym zająć z wyprzedzeniem i zaopatrzyć kilka słoików smakołyków w sezonie przygotowawczym. Zrób to lepiej bez pestek. Jest to wygodniejsze i bardziej przydatne.
Składniki
- czereśnia - 1 kg
- cukier - 1 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj czereśnie i obierz je.
Umieść jagody w głębokim rondlu z grubym dnem, przykryj cukrem i odłóż na bok na 2-3 godziny.
Na małym ogniu zagotuj, gotuj przez 10 minut i ostudź w temperaturze pokojowej. Powtórz procedurę jeszcze raz.
Po raz trzeci zagotuj dżem, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez te same 10 minut. Rozłóż w wysterylizowanych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy