kiszona kapusta na zimę w słoikach do długotrwałego przechowywania

1 godz. 0 min.
1 puszka 3 l
Kapusta kiszona na zimę w słoikach do długotrwałego przechowywania
qwartm, stock.adobe.com
0

Kapusta kiszona to najzdrowsza" zimowa " przekąska, ponieważ zawiera maksimum witamin i pierwiastków śladowych, których nasz organizm nie otrzymuje w zimnych porach roku. Dzielę się prostym i szybkim przepisem na pyszną, chrupiącą, słodko-kwaśną kiszoną kapustę.

Składniki

  • kapusta - 2 kg
  • marchew - 2 szt.
  • liść laurowy - 3 szt.
  • ziele angielskie (groszek) – 3 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 3 szt.
  • woda - 1,5 l
  • sól (koniecznie nie jodowany) – 2 art.
  • cukier - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posiekaj kapustę, obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Połącz warzywa i dobrze wymieszaj.

Napełnij czysty trzylitrowy słoik kapustą i marchewką, nie ubijając zbyt mocno. Na środku warstwy warzyw umieść ziarna pieprzu i liść laurowy.

Przygotuj "zimną" solankę: rozpuść sól i cukier w ciepłej przegotowanej wodzie, dobrze wymieszaj.

Napełnij kapustę solanką w słoiku w taki sposób, aby całkowicie przykryła kapustę.

Przykryj słoik z półfabrykatem gazą złożoną z kilku warstw, włóż do głębokiego talerza i pozostaw na 2-3 dni w temperaturze pokojowej (optymalnie w 20°C). Przebijaj kapustę do dna słoika drewnianym szpikulcem 2-3 razy dziennie, aby wydostały się gazy powstające podczas fermentacji. Upewnij się, że kapusta jest pokryta solanką do góry. Jeśli górna warstwa nagle pozostanie bez solanki, zagęścić kapustę w słoiku za pomocą łyżki lub drewnianego popychacza.

Po zakończeniu procesu fermentacji wyślij słoik kapusty do przechowywania w lodówce. Kapusta kiszona przygotowana według tego przepisu jest spokojnie przechowywana na zimno przez kilka miesięcy.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy