kiszona kapusta na zimę w słoikach do długotrwałego przechowywania
Kapusta kiszona to najzdrowsza" zimowa " przekąska, ponieważ zawiera maksimum witamin i pierwiastków śladowych, których nasz organizm nie otrzymuje w zimnych porach roku. Dzielę się prostym i szybkim przepisem na pyszną, chrupiącą, słodko-kwaśną kiszoną kapustę.
Składniki
- kapusta - 2 kg
- marchew - 2 szt.
- liść laurowy - 3 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 3 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 3 szt.
- woda - 1,5 l
- sól (koniecznie nie jodowany) – 2 art.
- cukier - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę, obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Połącz warzywa i dobrze wymieszaj.
Napełnij czysty trzylitrowy słoik kapustą i marchewką, nie ubijając zbyt mocno. Na środku warstwy warzyw umieść ziarna pieprzu i liść laurowy.
Przygotuj "zimną" solankę: rozpuść sól i cukier w ciepłej przegotowanej wodzie, dobrze wymieszaj.
Napełnij kapustę solanką w słoiku w taki sposób, aby całkowicie przykryła kapustę.
Przykryj słoik z półfabrykatem gazą złożoną z kilku warstw, włóż do głębokiego talerza i pozostaw na 2-3 dni w temperaturze pokojowej (optymalnie w 20°C). Przebijaj kapustę do dna słoika drewnianym szpikulcem 2-3 razy dziennie, aby wydostały się gazy powstające podczas fermentacji. Upewnij się, że kapusta jest pokryta solanką do góry. Jeśli górna warstwa nagle pozostanie bez solanki, zagęścić kapustę w słoiku za pomocą łyżki lub drewnianego popychacza.
Po zakończeniu procesu fermentacji wyślij słoik kapusty do przechowywania w lodówce. Kapusta kiszona przygotowana według tego przepisu jest spokojnie przechowywana na zimno przez kilka miesięcy.