Nawet jeśli nigdy w życiu nie robiłeś przygotowań na zimę, kompoty to świetny sposób na rozpoczęcie. Zawsze przygotowują się niezwykle prosto, ale potem zachwycają smakiem sezonowych owoców w zimnych porach roku. Dzielę się świetnym przepisem na morele z pomarańczą i cytryną.
Składniki
- morele - 600 g
- cytryna - 1 rzecz
- pomarańcza - 1 rzecz
- cukier - 300 g
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki z moreli według uznania.
Pokrój cytrynę i pomarańczę w pierścienie.
Włóż wszystko do czystych, suchych słoików i zalej wrzącą wodą.
Pozostaw na 15 minut pod pokrywkami.
Odcedź tę wodę, dodaj do niej cukier i ponownie zagotuj.
Napełnij morele i zwiń kompot.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy