Dżem gruszkowy z imbirem to niezwykłe połączenie do wypróbowania. Dodaję do niego przyprawy, takie jak cynamon i goździki, aby uzyskać dodatkowy smak, a także trochę soku z cytryny, aby zachować jasny kolor.
Składniki
- Gruszka - 1 kg
- imbir - 2-3 zobacz
- cukier - 800 g
- cytryna - 0.5 kawałki
- Goździk (mielona) – 2 szczypta
- mielony cynamon - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i drobno posiekaj gruszkę. Przykryj cukrem i pozostaw na kilka godzin.
Dodaj starty imbir, sok z cytryny, skórkę do smaku i wszystkie przyprawy.
Doprowadź obrabiany przedmiot do wrzenia i gotuj dżem przez 30 minut na małym ogniu.
Zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy