dżem jabłkowo-śliwkowy

25 min
6 porcji
Dżem z jabłek i śliwek
Bits and Splits, stock.adobe.com
0

Ten przepis powstał w wyniku kolejnego eksperymentu. Okazało się, że dżem z jabłek i śliwek to ciekawa wersja smacznego przygotowania na zimę. Owoce po prostu idealnie do siebie pasują. Moje jabłka były kwaśne, więc musiałem dodać dużo cukru.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Jabłka, śliwki opłucz, przekrój na pół i obierz.

Przełóż przez maszynkę do mięsa lub zmiel w blenderze.

Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 3 godziny.

Gotuj przez 5 minut i dodaj kwas cytrynowy.

Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kolejne 5 minut.

Włóż gorący dżem do wysterylizowanych słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy