Morele w syropie to jeden z moich ulubionych preparatów. Owoce używam do ciast i innych deserów, a także dodaję do sałatek owocowych. Syrop Lubię moczyć ciasta na ciasta. Ogólnie istnieje wiele opcji użycia, radzę spróbować!
Składniki
- morele (Waga netto, bez pestek) – 1,5 kg
- cukier - 400 g
- woda - 1 l
- sok z cytryny - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morele opłucz, obierz, połamaj na pół i usuń pestki.
W misce do gotowania podgrzej wodę, dodaj cukier, podgrzewaj, mieszając, aż się rozpuści.
Umieść plastry moreli w syropie, dodaj sok z cytryny. Delikatnie wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut.
Włóż gorące plasterki moreli do wcześniej wysterylizowanych słoików (nie sięgając do górnej części słoika), przykryj pokrywkami.
Ponownie zagotuj syrop, zdejmij z ognia.
Wlej owoce do słoików do góry wrzącym syropem, zwiń, odwróć do góry nogami i ostudź. Przechowuj słoiki z schłodzonym półfabrykatem w chłodnym, ciemnym miejscu.