dżem jagodowy

20 min
8 porcji
Dżem jagodowy
mizina, stock.adobe.com
0

Jagody zaczynają sprzedawać się masowo w sierpniu. Pyszna jagoda o unikalnym składzie chemicznym jest koniecznie zbierana na zimę. Trudno sobie nawet wyobrazić zimową herbatę bez aromatycznego dżemu jagodowego. I możesz go ugotować zgodnie z tym przepisem.

Składniki

  • Borówka - 2 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • woda - 200 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jagody i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.

Umieść jagody na patelni, przykryj cukrem i odłóż na bok na 4-6 godzin.

Wlej wodę, zagotuj na małym ogniu i gotuj przez 5 minut.

Dodaj kwas cytrynowy, następnie przez kolejne 5-7 minut i zamknij w przygotowanych słoikach.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy