marynowana kapusta z żurawiną

1 godz. 30 min.
4 porcje
Marynowana kapusta z żurawiną
juliasudnitskaya, stock.adobe.com
0

Możesz marynować kapustę w ten sposób lub możesz dodać coś ciekawego. Na przykład ta opcja z żurawiną stała się już klasyką i nie bez powodu. Okazuje się bardzo smaczny i harmonijny. Spróbuj przygotować trochę na zimę!

Składniki

  • kapusta - 2 kg
  • marchew - 2 kawałki
  • żurawina - 40 g
  • sól - 1 art.
  • cukier - 1 art.
  • ocet - 0.5 szklanki
  • Olej roślinny - 0.5 szklanki
  • woda - 1 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj kapustę i lekko rozgnieć rękami.

Pokrój marchewki w paski, wymieszaj z kapustą i dodaj żurawinę.

Zagotuj wodę, masło, cukier i sól. Dodaj ocet i pozwól marynacie nieco ostygnąć.

Zalej kapustę marynatą i pozostaw pod uciskiem na co najmniej kilka dni.

Spróbuj, aby dowiedzieć się, czy został zakwaszony do pożądanego smaku i włóż do sterylnych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy