Dżem rabarbarowy jest dobry sam w sobie. Ale stanie się jeszcze lepszy, jeśli dodasz tam trochę pomarańczy, aby uzyskać cytrusową kwaskowatość. I oczywiście cukier – gdzie bez niego. A potem w przepisie powiem ci szczegółowo i krok po kroku, co z tym zrobić.
Składniki
- rabarbar - 1 kg
- pomarańczowy - 3 kawałki
- woda - 2 szklanki
- cukier - 1.5 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń nitki z ogonków rabarbaru, opłucz i pokrój na kawałki.
Zalej je przez minutę wrzącą wodą, włóż do durszlaka i pozwól im spłynąć.
Zagotuj syrop z wody z cukrem. Dodaj rabarbar i gotuj przez 25 minut na małym ogniu.
Pozostaw obrabiany przedmiot do ostygnięcia na noc.
Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą i dowolnie pokroić lub zmielić w blenderze.
Wymieszaj z rabarbarem i gotuj dżem przez około 15 minut. Zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy