dżem rabarbarowy z pomarańczą i cukrem

1 godz. 30 min.
4 porcje
Dżem rabarbarowy z pomarańczą i cukrem
Piotr Krzeslak, stock.adobe.com
0

Dżem rabarbarowy jest dobry sam w sobie. Ale stanie się jeszcze lepszy, jeśli dodasz tam trochę pomarańczy, aby uzyskać cytrusową kwaskowatość. I oczywiście cukier – gdzie bez niego. A potem w przepisie powiem ci szczegółowo i krok po kroku, co z tym zrobić.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń nitki z ogonków rabarbaru, opłucz i pokrój na kawałki.

Zalej je przez minutę wrzącą wodą, włóż do durszlaka i pozwól im spłynąć.

Zagotuj syrop z wody z cukrem. Dodaj rabarbar i gotuj przez 25 minut na małym ogniu.

Pozostaw obrabiany przedmiot do ostygnięcia na noc.

Pomarańcze sparzyć wrzącą wodą i dowolnie pokroić lub zmielić w blenderze.

Wymieszaj z rabarbarem i gotuj dżem przez około 15 minut. Zwiń go w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy