dżem z pęcherzycy truskawkowej

1 godz. 30 min.
2 porcje
Dżem z pęcherzycy truskawkowej
lena_zajchikova, stock.adobe.com
0

Jedną z oryginalnych podstaw do robienia dżemu jest pęcherzyca truskawkowa. To dobre rozwiązanie dla tych, którzy są znudzeni banalnymi klasykami i chcą więcej eksperymentów. Taki dżem można przygotować w domu lub jako dziwaczną pamiątkę.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść, spłucz i osusz pęcherzycę. Przebij jagody wykałaczką.

Zagotuje wodę z cukrem, anyżem, cynamonem i plasterkami cytryny. Gotuj syrop przez 15 minut na małym ogniu. Usuń przyprawy.

Wyślij do syropu Physalis i gotuj przez kolejne 20 minut.

Niech dżem ostygnie i gotuj przez kolejne 20 minut. I tak jeszcze raz.

Zwiń dżem z pęcherzycy truskawkowej w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy