Jedną z oryginalnych podstaw do robienia dżemu jest pęcherzyca truskawkowa. To dobre rozwiązanie dla tych, którzy są znudzeni banalnymi klasykami i chcą więcej eksperymentów. Taki dżem można przygotować w domu lub jako dziwaczną pamiątkę.
Składniki
- pęcherzyca (poziomka) – 500 g
- cukier - 400 g
- cynamon - 1 różdżka
- cytryna - 0.25 kawałki
- woda - 4 art.
- Badian - 1 gwiazdka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść, spłucz i osusz pęcherzycę. Przebij jagody wykałaczką.
Zagotuje wodę z cukrem, anyżem, cynamonem i plasterkami cytryny. Gotuj syrop przez 15 minut na małym ogniu. Usuń przyprawy.
Wyślij do syropu Physalis i gotuj przez kolejne 20 minut.
Niech dżem ostygnie i gotuj przez kolejne 20 minut. I tak jeszcze raz.
Zwiń dżem z pęcherzycy truskawkowej w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy