kapuśniak ze świeżej kapusty na zimę w słoikach
Aby zadowolić rodzinę pysznymi kapuśniakami, przygotujmy kilka słoików pachnącego sosu na zimę. Kapuśniak w słoiku to dobra podstawa do pełnego pierwszego dania. Dodaj zawartość słoika do gotującego się bulionu z ziemniakami i gotuj przez 15 minut. Obfita kapuśniak jest gotowy!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w paski. Pokrój pomidory w kostkę.
Na rozgrzanym oleju roślinnym usmaż drobno posiekaną cebulę.
Do cebuli na przemian dodaj resztę przygotowanych warzyw. Wszystko wymieszaj, zagotuj na małym ogniu i gotuj przez 15 minut.
Dodaj sól, cukier, liście laurowe i ziarna pieprzu do wrzącej masy. Mieszaj i gotuj wszystko razem przez 5 minut.
Wprowadź ocet, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut pod przykryciem.
Zapakuj wrzący sos do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.