półfabrykaty na zimę
12.04.2023
ketchup ze śliwką wiśniową i pomidorami na zimę
2 godz. 30 min.
8 porcji
Keczup kupiony w sklepie nigdy nie dorówna domowej roboty. Tutaj są korzyści, znane składniki i oczywiście różnorodność. Na przykład keczup z pomidorów i śliwki wiśniowej. Polecam przechowywać go w słoikach lub szklanych butelkach i używać jako przyprawy do dań mięsnych lub jako dip do frytek.
Składniki
- pomidory - 3 kg
- śliwka wiśniowa - 1 kg
- jabłka - 4 kawałki
- cebula - 4 kawałki
- cukier - 150 g
- sól - 2 art.
- ocet - 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połóż obraną cebulę i jabłka na dnie patelni.
Na górze-śliwka wiśniowa, a na niej-pomidory.
Wyślij wszystko do piekarnika na około 1.5 godziny w 180 stopniach.
Przetrzyj wszystko przez sito. Dodaj do puree sól, cukier i przyprawy do smaku.
Gotuj keczup na małym ogniu przez kolejne 1-1, 5 godziny.
Dodaj ocet i zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy