Połączenie ogórków i pomidorów jest zawsze udane. Tym razem ugotujmy na zimę chrupiące ogórki w sosie pomidorowym? Przyznaję szczerze, po raz pierwszy spróbowałem tego pysznego preparatu niedawno i od razu poznałem przepis. Z przyjemnością Ci powiem.
Składniki
- ogórki - 3,5 kg
- woda - 2,5 L
- czosnek - 4 ząbki
- koperek - 4 parasolka
- liście porzeczki (Czarny) – 8 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 16 szt.
- pasta pomidorowa - 250 ml
- ocet (9%) – 150 ml
- sól - 70 g
- cukier - 180 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki, zalej zimną wodą i pozostaw na kilka godzin. Dzięki temu ogórki będą bardziej chrupiące.
Koperek i liście porzeczki opłucz i lekko osusz. Czosnek obrać i pokroić w duże plasterki.
Na patelni umieść koncentrat pomidorowy, dodaj sól i cukier, zagotuj i gotuj przez 1 minutę po ugotowaniu. Następnie wprowadź ocet i zdejmij sos z ognia. Całkowicie ostudzić.
Koperek, liście porzeczki, czosnek i ziele angielskie równo ułóż w sterylnych słoikach. Następnie szczelnie napełnij słoiki przygotowanymi ogórkami.
Wlej schłodzony sos pomidorowy do słoików z ogórkami, przykryj pokrywkami i sterylizuj obrabiany przedmiot przez 10 minut w garnku z wrzącą wodą.
Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenieś obrabiany przedmiot w chłodne, ciemne miejsce.