ogórki w sosie pomidorowym na zimę

1 godz. 0 min.
4 banki
Ogórki w sosie pomidorowym na zimę
Andrey, stock.adobe.com
0

Połączenie ogórków i pomidorów jest zawsze udane. Tym razem ugotujmy na zimę chrupiące ogórki w sosie pomidorowym? Przyznaję szczerze, po raz pierwszy spróbowałem tego pysznego preparatu niedawno i od razu poznałem przepis. Z przyjemnością Ci powiem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki, zalej zimną wodą i pozostaw na kilka godzin. Dzięki temu ogórki będą bardziej chrupiące.

Koperek i liście porzeczki opłucz i lekko osusz. Czosnek obrać i pokroić w duże plasterki.

Na patelni umieść koncentrat pomidorowy, dodaj sól i cukier, zagotuj i gotuj przez 1 minutę po ugotowaniu. Następnie wprowadź ocet i zdejmij sos z ognia. Całkowicie ostudzić.

Koperek, liście porzeczki, czosnek i ziele angielskie równo ułóż w sterylnych słoikach. Następnie szczelnie napełnij słoiki przygotowanymi ogórkami.

Wlej schłodzony sos pomidorowy do słoików z ogórkami, przykryj pokrywkami i sterylizuj obrabiany przedmiot przez 10 minut w garnku z wrzącą wodą.

Po sterylizacji zwiń słoiki, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przenieś obrabiany przedmiot w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy